Santa Clara, la petjada del Che Guevara

“La ciutat és la història viva de la Revolució Cubana i ens porta a la relació més romàntica del Che i Santa Clara, on el Che i les seves tropes es van assabentar que Batista enviava un tren militar carregat de recanvis direcció L’Havana. , es va realitzar l’històric assalt al tren blindat i es va convertir a la primera ciutat presa pels rebels”

· Principals punts d’interès de Santa Clara

En aquest mapa de Santa Clara trobaràs marcats els principals punts d’interès de la zona.

La visita a la ciutat de Santa Clara, capital de la província de Villa Clara, inicia irremeiablement amb el Che Guevara, cèlebre viatger, aventurer i líder guerriller internacional, que s’ha convertit en símbol per a molts pel seu esperit revolucionari, rebel, justicier i desinteressat.

> La Ciutat

Capital de la província de Villa Clara i una mica desapercebuda i sense tant de renom com l’Havana, Santa Clara es troba a 270 quilòmetres de la capital de l’illa on la principal visita inicia irremeiablement amb el Che Guevara, cèlebre viatger, aventurer i líder guerriller internacional, que s’ha convertit en símbol per a molts pel seu esperit revolucionari, rebel, justicier i desinteressat. Així doncs, la principal punt d’interès és el mausoleu de la figura el Che, atret per visitants nostálgics, admiradors i aventurers que decideixen explorar l’interior de l’illa fora de les destinacions més turístiques.

La història del Che i Santa Clara és la història viva de la victòria de la Revolució Cubana. A finals de desembre de 1958, el Che es dirigia des de Sierra Maestra fins a l’Havana quan Batista decideix enviar un tren blindat carregat de reforços cap a Santa Clara per frenar el camí dels rebels. Assabentats de la situació, els rebels van aixecar les vies i van fer descarrilar el tren. Poc després es rendia la defensa de la ciutat. Dotze hores després de la presa de Santa Clara, Batista fugia del país i començava el règim polític que dura fins avui dia.

> Què veure i què fer a Santa Clara

· El Mausoleo del Che

És de visita obligada el mausoleu del Che, que es va construir als anys 80 com a memorial, recordant la decisiva victòria de l’argentí. Les restes de Guevara van ser finalment trobades a Bolívia el 1997, 30 anys després de la seva mort. Un cop traslladats a Cuba i confirmada la seva identitat, es va decidir convertir el memorial de Santa Clara en mausoleu del Che i els seus companys.

El memorial que guarda les seves restes ha rebut fins avui més de dos milions i mig de visitants, àvids per conèixer de prop la cripta-mausoleu on descansen, a més, 16 combatents més de la seva tropa. L’esglaiador ambient interior es reforça amb la intencionada il·luminació dels nínxols i la manera com estan disposats els objectes personals que s’hi mostren.

Sota una espectacular estàtua de José de Lázaro Bencomo, amb la famosa inscripció ‘Fins a la Victòria sempre‘, hi ha un museu ple d’efectes personals del Che: roba, cartes, diaris, fotografies… fins a les xeringues que feia servir amb els seus camarades guerrillers (no oblidem que Guevara era metge). També hi ha el mausoleu pròpiament dit, on el Che es troba enterrat juntament amb els seus companys. Les cares de tots ells (fins i tot dels que no es van trobar restes) estan modelades en argila a la paret.

Text enregistrat a l'entrada del mausoleu, Santa Clara, Cuba - Caraalvent.cat
Text enregistrat a l’entrada del mausoleu, Santa Clara, Cuba – Caraalvent.cat

· El Tren Blindado

Per continuar amb el turisme a la ciutat, podeu visitar el tren blindat descarrilat convertit avui en museu. El lloc es va inaugurar el 1971 i inclou la pròpia excavadora utilitzada per soscavar les vies. A l’interior dels vagons hi ha fotos i altres efectes relacionats amb la batalla.

Però Santa Clara no és només Che Guevara. De fet es tracta d’una ciutat amb passat colonial, sent el Parc Vidal la seva major atracció. El Parc és sens dubte el punt de trobada principal de la ciutat i on a tota hora trobaràs gent passejant per aquesta plaça quadrada envoltada d’edificis colonials i neoclàssics.

Al centre del parc hi ha l’anomenada ‘Glorieta’ que serveix d’escenari per a concerts i actuacions. El 1924 van aixecar, en aquest parc, l’estàtua de bronze de Marta Abreu, benefactora de la ciutat.

· El Bulevard 1898

És un carrer de vianants envoltat d’establiments comercials on també es fan espectacles a l’aire lliure com balls i danses. La ciutat, en ser molt menys freqüentada per turistes, és molt més fàcil experimentar l’autèntic esperit cubà a més de trobar-te amb preus més assequibles que a ciutats més grans com l’Havana o Santiago de Cuba.

Molt recomanable fer una passejada, perdre’s i barrejar-se amb els vilatans i gaudir de les sorpreses que a Cuba esperen a cada cantonada. És impossible evitar que algun vilatan entaula conversa amb nosaltres així que aprofita la situació.

· Teatre La Caritat

No et pots anar de Santa Clara sense visitar el teatre La Caridad, una joia que malgrat la seva antiguitat està tal com la van construir. Amb una ubicació extraordinària, bonic i valuós, té darrere una gran història per la qual és considerat patrimoni nacional.

No triga gaire temps a recórrer i sempre tens l’opció de agafar un guia perquè et puguis explicar totes les curiositats i detalls d’aquesta joia donada per Marta Abreu.


 Façana del Teatre La Caridad, Santa Clara, Cuba - Caraalvent.cat
Façana del Teatre La Caridad, Santa Clara, Cuba – Caraalvent.cat

· Parc Vidal

Realment bonic i ple de cultura viva, el Parc Vidal és un lloc ideal per passejar i xerrar als seus bancs, prendre el sol i deixar-te portar contemplant el dia a dia dels vilatans. Als voltants hi ha la biblioteca, el teatre i diversos establiments. Entre els seus jardins, les persones van i vénen, s’asseuen, conversen. L?espai es manté animat i sorollós, amb els seus bancs i glorietes d’inicis del segle XX. Tot té un aire amè i provincià, sense gaires pretensions de gran metròpoli.

A la nit és normal que s’ajuntin bandes cubanes i puguis escoltar música típica cubana en viu. El parc també és punt de connexió wifi.

Cinc carrers al nord del parc Vidal, sobre un turó costerut, resideix el lloc on va ser fundada la vila l’any 1689. La plaça té una església construïda el 1748 que ha sobreviscut intacta el pas dels segles. Des d’allà podreu comprovar que Santa Clara és una ciutat de sostres baixos. Des dels pocs edificis que sobresurten es veuen les cases d’una sola planta. La majoria conserven les tradicionals cobertes colonials de teules de fang cuit, que s’estenen fins on arriba la vista. És un paisatge que convida al repòs.

  • Més informació

A 280 quilòmetres de l’Havana, l’atzar històric va voler que Santa Clara es construís terra endins malgrat els rics i bells litorals de la regió. Partint des d’ella, a 90 minuts amb cotxe trobem els cais de Santa Maria, un autèntic paradís de platges verges i sorres blanques, amb l’amaniment d’una desena d’hotels de luxe, especialitzats en el confort i l’exclusivitat.

· Com arribar a Santa Clara

Arribar a Santa Clara des de l’Havana sol costar uns 70 CUC i es pot negociar amb el taxista en cas que utilitzeu aquest transport perquè us porti pel mateix preu als punts d’interès més importants de la ciutat. Amb autobús el preu sol sortir més econòmic i s’organitzen sortides des de la capital. Jo recomano la primera opció ja que acostuma a ser una experiència més autèntica.


” Tot i que no està exactament al centre geogràfic de Cuba, Santa Clara marca el punt intermedi per als principals circuits turístics en aquest país. Coneguda com la Ciutat del Che, és atractiva per la seva història, cultura i naturalesa circumdant”

Ani&Xevi

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *