La Havana: L’autèntica emprempta cubana
“El més intens de conèixer La Havana és simplement deixar-te emportar, perdre’t. Començar per algun carreró de l’Havana Vella i observar els seus bonics edificis que barregen èpoques i estils arquitectònics per, poc a poc, anar allunyant-te de la multitud de turistes per endinsar-te a les autèntiques calçades d’Havana Centre “
La ciutat capital, on el seu centre històric i sistema de fortificacions van ser declarats el 1982 Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO, es divideix en 3 grans zones: Havana Vella, Havana Centre i el Vedado
Havana Vella
- Havana Vella, la més autèntica de totes amb els principals museus i edificis. Restaurada i amb el seu incondicional colorit, amb carrers estrets i empedrats, places atapeïdes de gent i plena de bars i restaurants l’Havana Vella és la més antiga i el centre històric de la ciutat. Una zona que mai no dorm i amb el seu càlid encant tant de dia com de nit. Autèntica com ella mateixa, de tota l’illa Havana Vella és la ciutat amb més turistes i més visitada, per la qual cosa serà difícil poder passejar en solitud i tranquil·litat pels seus bells racons.
Havana Centre
- Havana Centre és la zona més poblada de la ciutat i més decadent però en continu desenvolupament. Pots trobar-te un edifici molt modern i just l’edifici contigu està mig en ruïnes. Tot s’hi val en aquest racó de la ciutat. Plena de cases familiars per poder allotjar-te, és el lloc més econòmic i que per ubicació queda més a prop de tot ja que a peu pots anar sense cap problema a tot arreu. Havana centre no és que sigui especialment bonica a causa de l’esmentat anteriorment però si és autèntica i meravellosa per endinsar-te als suburbis de la ciutat i veure el dia dia real dels cubans, les seves botigues, els seus mercats i la vida a l’aire lliure, ja que la vida al carrer que hi ha a Havana Centre és realment sorprenent.
Vedado
- Vedado, és potser la part més mona de la capital, amb amples carrers i amb boulevars, trobem grans cases antigues però molt restaurades i elegants. En aquesta zona hi ha les ambaixades i tenen residència els diplomàtics.

Pensar a l’Havana és pensar en aroma de fruita fresca, en cotxes desballestats, en la vida als suburbis, en balcons, però no balcons per a plantes decoratives, balcons per a persones. És que tothom treu el cap a Cuba perquè la vida és al carrer. Carrers trencats, càlids i bulliciosos, de nens corrent, de velles xerrant a la cantonada, de gent menjant, prenent un rom o ballant a tota hora en una ciutat que mai dorm.
>no et perdís la informació útil que necessites abans de viatjar a Cuba!
· Principals punts d’interès de La Habana
En aquest mapa de l’Havana Vella trobaràs marcats els principals punts d’interès del barri
> Què visitar a La Havana
Perdre’s una mica per l’Havana és xocar-se amb tot allò que representa la Revolució Cubana. Aturar-se en els detalls, en les petites diferències d’una societat que gairebé no en té, és part de l’encant. Un poble de cases amb portes obertes i carrers plens de vida que reflecteix, potser més que cap altra ciutat cubana, l’impacte que està tenint el lent procés d’obertura del sistema i la seva trobada amb el capitalisme.
· Havana Vella
Restaurada pels seus propis habitants, és la part més coqueta de la ciutat. Visita ineludible tant de dia com de nit. Recórrer-la és molt senzill i agradable, tot i que sol estar plena de turistes i venedors. Entre les coses que pots veure hi ha la Catedral i la seva plaça, el carrer “Obispo”, la plaça d’armes, el Bodeguita del Medio (famós bar on solien passar hores persones famoses com Guillén o Hemingway), la mítica cocteleria La Floridita amb els seus archico Margarida, el petit Museu de la farmàcia i els seus flascons, el Museu de Belles Arts, el carreró de l?Àngel, el passatge de la Barberia, i moltíssims racons més.












· Plaça de la Revolució
L’escenari d’actes i esdeveniments fonamentals de la Revolució és una visita obligada dins la capital cubana. La Plaça de la Revolució va ser creada per Fulgencio Batista i va ser batejada com a Plaça Civica. Així doncs, és una de les places més grans del món amb 73 mil metres quadrats i posseeix un gran valor històric la qual pot arribar a albergar en alguna vegada més d’1 milió de persones. Conté un enorme i majestuós monument a José Martí i el conegut relleu monument del Che Guevara que es troba a l’estructura de l’edifici del Ministeri de l’interior.

Just al costat de l’edifici del Ministeri de l’interior hi ha l’edifici de telecomunicacions de Cuba i des del 2009 hi ha també un relleu similar al del “Che” però de Camilo Cienfuegos. La plaça de la revolució és imaginar-se-la plena de gent vivint el triomf de la Revolució, moments històrics que siguis de la ideologia que siguis, és una cosa absolutament impactant. Passa el mateix amb el relleu gegant del Che, impossible no fer-se una foto al costat d’ell i veure’s com és de diminut al seu costat. Als voltants de la plaça de la revolució trobem també la Biblioteca Nacional i el Teatre Nacional de Cuba.
· Museu de la Revolució
Al seu interior hi trobem tot en referència al Moviment 26 de Juliol i la seva lluita contra la dictadura de Batista. Hi ha fotografies fetes a la clandestinitat de Fidel, Camilo i el Che a la muntanya, mapes i retallades de diaris, entre altres coses. El més impactant per al meu gust són les marques de les bales que té l’edifici a causa de l’enfrontament que hi va haver el 13 de març de 1957) i el memorial del Granma, l’embarcació al qual van arribar Fidel, el Che i la resta dels revolucionaris provinents de Mèxic, també es poden observar tancs i cotxes d’assalt utilitzats durant el combat.
Ubicació: Avinguda Bèlgica i Colom, Havana Vella, Cuba.
Preu de l’entrada: 8 CUC
Horari: De dilluns a dissabte de 9:30h a 17:00h.

· Necròpolis de Colom
Declarat com a monument nacional de Cuba, és el cementiri més important del país i és que és literalment enorme. Té 58 hectàrees d´extensió i és espectacular ja que al llarg dels seus carrers podràs observar una gran quantitat d´obres arquitectòniques i escultures fetes de marbre de Carrara. Per a molts, és el segon cementiri més important del món després de l’Stagliano (Itàlia).
Al seu interior, conté un bell memorial als soldats caiguts a la Revolució i dóna sepultura a molts dels personatges més importants de la història cubana.
Ubicació: Calle 12, La Havana, Cuba. Preu de l’entrada: 5 CUC
Horari: De Dilluns a dissabte de 9:30h a 17:30h.



· Carreró de Hamel
Es troba a L’Havana Centre i és un carreró que des del 1990 es dedica a mostrar una galeria d’art a l’aire lliure dedicada a l’obra i la cultura afrocubana. La història del carreró va començar quan un veí va demanar al muralista i escultor Salvador González Escalona que pintés una paret de casa seva. És des d’aquí que es va evolucionar en la decoració de tot el carrer a través de diferents murals i escultures on pots trobar una barreja de cultura i religió per mostrar les arrels afrocubanes dels habitants de Cuba.

Carreró Hamel, Cuba, Caraalvent.cat

Carreró Hamel, Cuba, Caraalvent.cat
És un espai que funciona com a vincle entre l’art i la comunitat i on s’organitzen tota mena de tallers i activitats amb els nois i els veïns del barri.
Ubicació: CarrerHamel, La Havana, Cuba.
Preu de l’entrada: Gratuïta
· Malecón
Amb una longitud de 8 km al llarg de la seva avinguda costera i sense platges, el malecón està ple de places i monuments a Antonio Maceo o Calixto García. És un passeig llarg i relaxant al costat del mar i des d’on no et pots perdre el capvespre. A les nits, el poble cubà es concentra a tota la seva avinguda amb música i balls a la seva festa particular.

> Què menjar a La Havana
L‘oferta gastronòmica a l’Havana és molt àmplia. A causa de la gran quantitat de turistes podràs trobar tot tipus de cuines i menjars amb tots els rangs de preus. Amb paciència es pot passejar per Habana Centro i trobar bons paladars a locals de residents i degustar la seva cuina amb la qual també surt una mica més econòmica.
Exemples de preus gastronòmics:
Per exemple, un menú de bistec de porc i fricasé de porc amb arròs moro acompanyat d’una gerra d’aigua et pot costar uns 80 CUP, cosa que equival a menys de 2 CUC. Una pizza en aquest cas i d’algun bar vilatà lluny del que és turístic, encara pot costar menys, uns 15 CUP (1CUC). És menjar bo però que les retallades les trobaràs a l’hora de, per exemple, voler asseure’t a menjar i és que és possible que el local no tingui ni taules i hagis de menjar al mateix carrer. No et preocupis ja que és natural a Cuba i ho fa moltíssima gent a més de ser enriquidor ja que acabes parlant amb un o altre vilatan en menys que canta un gall.
Una de les coses més variades i divertides és provar els postres i dolços que venen a les paradetes que hi ha mentre es recorre la ciutat. Els pastissets de guaiaba, els cocos, els sucs de tota mena com de pinya o de canya de sucre són exquisits. També has de provar els esmorzars que fan les casolanes de la casa que t’allotges i és que són esmorzars rics i molt abundants plens d’energia, costen uns 5 CUC i hi ha plats de truita, sucs de banana o guaiaba, cafè o blat de moro. No són els preus més econòmics, però a part d’ajudar a l’economia familiar t’assegures que surts de la casa amb energia i amb la panxa plena.
– Preus Orientatius a La Havana –
- Allotjament a una casa de família 20 CUC (habitació)
- Esmorzar a una casa de família 4 CUC
- Entrada Museu de la Revolució 8 CUC
- Entrada a “El Cañonazo de las 20:00” 8 CUC
- Entrada Necròpolis de Colom 5 CUC
- Mojito a La Havana Vella 2.5 CUC
- Taxi des de l’aeroport 25 CUC
- Llauna de cervesa a La Havana Vella 1 CUC
- Sopar a el “paladar” 30 MN (individual)
- Pizza a un “paradito” de 10 a 18 MN (individual)
- Pastís de guayaba 3 MN
- Gelat 3 MN
- Targeta SIM 5 CUC
- Bus panoràmic 5 CUC
- Ampolla d’aigua gran 1.5 CUC
Ani&Xevi