Informació útil per a viatjar a Cuba

En aquest apartat volem explicar-te totes la informació útil i essencial que has de saber abans de viatjar a aquest preciós país. Des dels requisits, fins a la moneda, el menjar o el clima que fa al país! Esperem que us sigui molt útil!

> Requisits obligatoris para a viatjar a Cuba

Has de saber que és necessari un Visat per a accedir al país. Es pot tramitar fàcilment a l’ambaixada cubana del teu país.

El visat turista és un dels documents obligatoris per entrar a Cuba si no comptes amb la residència cubana. Les línies aèries verificaran si la vostra documentació està en regla abans de permetre l’embarcament. El preu del visat sol rondar els 25 € / 25 USD.

El nom i cognoms del visat han de ser emplenats tal com apareixen al passaport.

Passaport vigent (amb venciment mínim 6 mesos posteriors al viatge).

El visat permet una estada màxima de 30 dies prorrogables per 30 dies més amb fins de plaer o esbarjo, no podràs obtenir de visat per a altres motivacions de viatge.

Des de l’1 de maig de 2010 s’exigeix que el visitant compti amb una assegurança mèdica de viatger amb cobertura a l’illa, per la qual cosa cal confirmar-ne la vigència abans de contractar-lo.

En sortir de Cuba es cobra una taxa aeroportuària de 25 CUC (28 € aprox) que només es podia pagar en efectiu i en moneda cubana. A partir del 2015 aquesta taxa queda inclosa en el preu dels passatges de les aerolínies, per la qual cosa ja no cal fer cap tràmit. En cas que s’arribi a l’illa per un vol xàrter o per via marítima, esbrineu si correspon abonar-la.

Detalle calle en Cuba, locosporcuba.com

> Informació útil de la Moneda

Tenen dues monedes de curs legal, un és el CUC (Pes Cubà Convertible) que es fa servir per a les transaccions turístiques, compres, transport, allotjament, restaurants, etc. També se’l coneix com a Divisa. La cotització de referència oscil·la entre els 0,84 i 0,89 CUC per Dòlar/Euro. L’altre és el Pes Moneda Nacional (CUP o MN), que és 24 vegades més barat i és el que usen els locals per a totes les operacions de compra venda, mercats, transport local, etc. Òbviament és convenient tractar de fer la major quantitat doperacions en Moneda Nacional, però això no és tan senzill per al visitant.

· Casa de canvi de moneda

Els diners es poden canviar a les CADECAS, que són les cases de canvi oficials i són a tot arreu. El millor és que com que no hi ha bancs privats la cotització és oficial i igual a tot arreu. També es pot intentar canviar de manera particular però és una mica arriscat i car.

Billete de 20 pesos, moneda nacional, locosporcuba.com
Bitllet de 20 pesos moneda nacional (MN) – Caraalvent.cat

Hi ha dues recomanacions per fer en aquest punt, per una banda és convenient canviar força a CUC (que s’usa sí o sí per a allotjament, per exemple) i una mica a CUP (perquè seran molts bitllets) i tractar de mantenir-los a les butxaques o billeteres separats per no confondre’ns.

Atenció: És fonamental prestar molta atenció als bitllets que ens lliuren perquè no ens canviïn CUC per CUP (es diferencien en les il·lustracions, els CUP tenen pròcers de la revolució i els CUC tenen monuments)  i preguntar quan ens diuen un preu si el mateix és a Divisa oa Moneda Nacional. L’altra recomanació és sobre la moneda a portar a Cuba. És preferible portar Euros i no Dòlars perquè per a aquests últims hi ha una penalització a l’hora de cotitzar-los amb què el canvi és menys convenient.

Les targetes de crèdit es poden utilitzar en algunes transaccions (hotels, paquets turístics, etc) però no en la majoria de les operacions que es facin. En general es manejaran en efectiu. Les targetes de crèdit de bancs nord-americans no són acceptades a l’illa, tampoc no s’accepten xecs de viatger.

· Internet

Recomanem comprar una Targeta Sim abans del viatge, ja que a Cuba només hi ha connexió WiFi (i molt dolenta) a alguns parcs públics. Diverses companyies que ofereixen serveis dInternet a lestranger variant dies, GB de descàrrega i velocitat. Deixem a continuació uns enllaços perquè pugueu comprar la que més us interessi: Comprar Tarjeta Sim o fent clic a la imatge inferior:

Sim Card Europe
my European SIM de Bouygues Telecom
O2 Go Card

· Guies de Cuba

A continuació et deixem unes quantes guies perquè t’informes bé en tot moment del país:

Guía Visual de Cuba
La Guia de Lonely Planet
Caminar per Cuba, un viaje en Auto

> Informació útil sobre l’allotjament a Cuba

L’hostatge a Cuba també té les seves particularitats. Si bé hi ha hotels (generalment grans i costosos) i hostels (per exemple, de la cadena Hostelling International) el més interessant és allotjar-se en les anomenades cases de família. Què són? Són justament això, habitacions amb bany privat a cases de família. Són molt confortables, generalment tenen aire condicionat i llits còmodes, i facilita un primer contacte amb la gent local. És com una mena de Couchsurfing organitzat (cobrant). El preu oscil·la entre els 15 i els 25 CUC per habitació per nit, depenent de les comoditats, la localitat, la ubicació o si arribem amb referències. Estan regulades per l’estat i estenen rebuts de pagament. Totes ofereixen servei d’esmorzar i menjars (alguns inclouen l’esmorzar al preu). La meva experiència a cases de família és sempre recomanable.

Casas de alojamiento en Cuba - locosporcuba
Cases d’allotjament a Cuba – Caraalvent.cat

> Informació útil sobre el menjar

També en aquest rubro l’illa té singularitats. Òbviament, hi ha restaurants i bars tradicionals (alguns molt famosos com La Bodeguita del Medio) a preus similars als de qualsevol part del món. Però és interessant ficar-se una mica als llocs que freqüenten els cubans, aquests són els paladars i els “paraditos”. Els paladars són menjadors senzills amb un menú breu de menjars locals, on es pot esmorzar bé a preus més accessibles. Si es busca una mica es pot aconseguir paladars amb Moneda Nacional i aquí sí que s’estalvia moltíssims diners sense perdre qualitat.

Una altra opció per menjar per molt poca plata és anar als anomenats “paraditos”, que són llocs de menjar fets a les cases, generalment aprofitant una finestra al carrer, on ofereixen alguns àpats i begudes a preus realment econòmics. Per exemple, es pot menjar una pizza individual per uns 12 o 15 MN (poc més de mig Euro). N’hi ha de menjars i de postres, i tots ofereixen sucs casolans riquíssims i per centaus.

 Precios de alimentos en una paradita en MN - locosporcuba
Preus d’aliments a un “paradito” en MN – Caraalvent.cat

Una altra opció que, al nostre criteri, val la pena provar encara que sigui una vegada és sopar a la casa de família on ens allotgem. No és econòmic, però sí molt saborós i abundant, i, de passada, es col·labora amb l’economia de la llar. Són menús que van des dels 8 als 15 CUC i inclouen peixos i carns de més qualitat que la dels paladars.

> Informació útil sobre el Transport

Local: Als pobles i ciutats hi ha els habituals i cars taxis, als quals se li sumen els bicitaxis (com el seu nom ho indica, és un tricicle amb seient doble per a passatgers, és més econòmic que el taxi), cocotaxi (similar al bicitaxi, però amb una motocicleta), les màquines (que són autos clàssics amb recorreguts fixos, són a MN ia compartir), les guagües (busos), ia les ciutats més turístiques hi ha el bus panoràmic.

No obstant l’àmplia oferta de vehicles la millor manera de recórrer-les és a peu i, amb una mica de paciència, es pot arribar a tot arreu.

Regional: la forma tradicional d’unir distàncies més grans és a través de l’empresa oficial de llarga distància que es diu Viazul. No són barats, però tampoc impagables, són força còmodes i puntuals (cosa que no és una dada menor), i arriben a tot arreu de l’illa. A mode d’informació útl, un bus des de l’Havana a Santiago de Cuba (uns 860km) costa 50 CUC aproximadament.

També hi ha el tren, però és molt impuntual i hi ha anècdotes de gent que no ha pogut sortir no només en horari sinó en tot el dia. L’únic tram que recomanen per fer amb ferrocarril és el d’Havana a Santiago (50 CUC) però cal reservar amb anticipació. En alguns casos, si es comparteix el viatge amb més passatgers, pot resultar més convenient moure’s amb taxi pactant prèviament el preu. La forma més particular, i la que utilitzen els locals, és viatjar en camió. Sí, en camions grans i adaptats a la part posterior per portar gent. Són molt econòmics, però incòmodes (en general es viatja molt de temps, aturat i atapeït) i cal matinar per aconseguir prendre’l.

· Què portar amb nosaltres?

Les últimes dades que us poden ajudar a l’hora de fer la maleta són:

Clima: És subtropical moderat amb dues estacions ben diferenciades. De maig a octubre és l’estiu amb temperatures mitjanes de 30ºC i és l’estació de més pluges. De Novembre a Abril es dóna l’estació seca, la qual és menys humida i una mica més fresca, amb una mitjana de temperatures de 20 a 28 ºC.

Electricitat: El corrent elèctric és de 110 V 60 Hz, encara que a les construccions noves existeixen instal·lacions de 220 V 60 Hz. Si el teu equip elèctric té espigues rodones haureu de portar un adaptador d’espigues planes.

Si t’ha quedat tot clar…no dubtis més i descobreix el país del ritme per excel·lència!

Xevi&Ani

One Comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *